DIY Tandblegning - Gør det selv med gurkemeje

NO-SHAMPOO

I oktober 2014, besluttede jeg mig for at droppe shampooen til fordel for et naturligt alternativ (også kaldet no-poo, men af åbenlyse årsager bryder jeg mig ikke om det udtryk haha). Det første folk spørger om er “HVOFOR??!!”, og det er et rigtig godt spørgsmål, som jeg nu vil prøve at besvare.
(Hvis du bare gerne vil vide hvordan man gør, så læs her)

Det hele startede med, at jeg læste en artikel om en dame som havde droppet shampoen og pludselig havde det mest fantastiske tykke bølgede hår! (Jep SÅ nem er jeg! Køber det råt!) Det er jo alle “fint-hårede”, skandinaviske pigers drøm, i hvert fald min! Så jeg gik selvfølgelig research amok på kære Google, og tro mig, man kan finde RIGTIG mange ting der! Da der, som med alt andet, stod både gode og dårlige ting, måtte det nemmeste være, at prøve det på egen krop!!!!

Jeg var i forvejen i gang med at rydde lidt op på dullehylden, og skille mig af med de produkter jeg brugte, som indeholder for mange kemikalier. Det er sikkert muligt at finde en alternativ shampoo som er ok, men da jeg hverken er ekspert eller har en ph.d i fysik og kemi, tænkte jeg, at jeg ligeså godt kunne starte så ekstremt ud som muligt. Hvis det så viste sig ikke at gå, kunne jeg bare krybe tilbage til shampooen! Nedenstående billede er fra en god hårdag mens jeg stadig brugte shampoo.

//ENGLISH//
In October 2014, I decided to dump my traditional shampoo, in order to try out an all natural alternative. Why you might ask, and the answer is kind of simple. I read an article, about a woman who claimed that her hair became fuller and stronger (my dream) after going “No-Poo”, I obviously bought that story immediately (I’m that easy) and started researching! According to Google, it was impossible to figure out what was up and down, which chemicals in shampoo where okay, and which wasn’t?? I’m no chemist, so I decided the easiest way to get an answer, was to try it out for myself. I wanted to try the most natural way, and if it worked, I wouldn’t have to spend more time on Google, finding “chemical-free”-shampoos.
(If you wanna jump straight to HOW-TO do this, then read this article)

DIY, shampoo, no poo, no shampoo, rhassoul, moroccan lava clay, 100% natural, Healthy, simplybeauty, simplyfit, zero waste

Stoffer som jeg ønskede at undgå:

Sulfater: Shampooens sæbestoffer, kan påvirke både hovedbunden og hårstrående, alt efter hvor hårde sæbestofferne i shampooen er.
Parabener: Konserveringsmidler som bruges i blandt andet shampoo, balsam og cremer, og kan virke hormonforstyrrende.
(Hvis i vil vide mere om ovenstående foreslår jeg at i googler det eller læser denne artikel fra Netdoktot her)
Alt i alt var der flere årsager, men her 10 måneder senere har jeg listet mine grunde til at starte og blive i det:

 • Det fungerer lige så fint for mig! (ikke helt det lange bølgede hår, men stadig godt!)
 • Jeg sparer miljøet for produktion af shampoo
 • Skyller ikke ligeså mange mærkelige kemikalier ned i afløbet og ud i naturen
 • Jeg ved præcis hvad jeg putter i mit hår (og på min krop)
 • Det er mega billigt og drøjt i brug
 • Drøjt i brug betyder færre beholdere, (ja ler kommer i en beholder) hvilket betyder mindre skrald
 • Jeg kan stadig have det med mig, så det har ikke gjort min hverdag mere besværlig
 • Mit hår føles godt, har fået mere fylde og kan gå flere dage mellem vask
 • Mit afløb har ikke black-listet mig (endnu)
 • Du vil aldrig i dit liv opleve en lige så dårlig hårdag, som under overgangs-perioden fra shampoo til no-shampoo!

Jeg testede RIGTIG mange ting, inden jeg fandt frem til ler! Tør slet ikke tænke tilbage på de hårkriser jeg havde. Derfor vil jeg gøre det nemmere for jer og lave en guide. Så kan i måske slippe uden om de fleste, hvis i skulle få den ide at prøve det;) (Den kommer her på siden i løbet af ugen)
Rhassoul ler faldt jeg over på en amerikansk blog, efter mange timers desperat søgen! Skulle bruge noget der kunne vaske alt build-up jeg havde ud. Jeg havde jo kastet mig hovedkulds ud i det (hvilket ikke altid er den bedste ide), så der vil også komme et indlæg omkring forberedelse man kan gøre sig, inden man slipper shampooen helt! Rhassoul ler er Marrokansk lava ler og er blevet brugt i mere end 14.000 år som sæbe og hudpleje. Jeg lader det gerne sidde på kroppen og i ansigtet også.
Build-up =  Rester fra de hårprodukter du har brugt, som ikke kommer ud af håret lige med det samme, blandt andet silikone!
Inden jeg opdagede ler, havde jeg prøvet følgende på 2 uger (i alle mulige forskellige kombinationer):

 • Bagepulver
 • Honning
 • Aloe Vera
 • Forskellig slags te
 • ÆG (Gammelt husmor trick, en rigtig god hårkur! Skal ikke bruges for ofte grundet protein indholdet har jeg hørt.)

TIP: Udover ler bruger jeg æblecidereddike til at skylde håret efterfølgende. Det fungerer som en slags balsam, balancerer pH-værdien i hovedbunden, skyller kalk-rester ud og efterlade håret blødere og mere skinnende. Se hvordan her.
TIP: Det er endda lykkedes mig at finde en økologisk frisør, som ikke ryster på hovedet af mig! Selvom jeg kommer ind og fortæller, at det er ler og eddikke der fylder dulle-hylden derhjemme, så tak for forståelsen Zenz!
Læs mere om how-to gå No-Poo her😉 #simplybeauty
Her er nogle billeder af mit hår efter jeg gået over til no-shampoo (både med og uden pandehår).
Det tog sin tid at, men har ikke fortrudt min beslutning:)
Chemicals I wished to avoid
First things that I learned from all of the articles I read, was that I wanted to avoid, Sulphates and harmful Parabenes. To figure out which shampoos contained what was a big task, which was why I decided to drop shampoo completely. This article is written 10 months into my life without shampoo, and I’m now able to list a lot of reasons for doing this.
It works just as well for me as shampoo did, even better since my hair stays cleaner and fuller for longer / There’s no production costs for me or the environment / I’m not flushing chemicals out with my bath water / No chemicals is being absorbed in my body! / It isn’t as inconvenient as I thought, I’m still able to bring it along on vacation etc. / It’s cheaper and economical in use / My drain hasn’t called a strike yet / I will NEVER experience a bad hair day again, compared to what i went through!;)
REASONS FOR USING RHASSOUL CLAY
I tried a bunch of different “No Poo” methods, but most of them were found on foreign blogs. They have different water, and that apparently, has a lot to do with how you wash out your “shampoo”. In Denmark we have very hard water, which meant that washing out baking soda was almost impossible (don’t ask me why). Other than that I tried different combinations with honey, aloe vera, tea and finally eggs! Eggs actually got my hair back on track, and on my Google search (page 19, I was DESPERATE) Rhassoul clay was mentioned. I had nothing to lose, and you can only use eggs twice a month, so it was definitely worth a try. 
It worked perfectly, but it still took a month or so, before my hair got totally used to it, and all of the build-up was gone. 
TIP: I do an ACV rinse with my hair wash, it help get rid of calcium from the water and make my hair more shiny and soft.
TIP: Find an organic hair dresser when you need your hair cut. If they wash your hair with regular shampoo, you might feel itching for a few days.
Read more about HOW-TO do No Poo here! #simplybeauty
DIY, shampoo, no poo, no shampoo, rhassoul, moroccan lava clay, 100% natural, Healthy, simplybeauty, simplyfit, zero waste

DIY, shampoo, no poo, no shampoo, rhassoul, moroccan lava clay, 100% natural, Healthy, simplybeauty, simplyfit, zero waste

42 kommentarer

 • Hanne

  Hej Cecilie. Først tak for en flot og rigtig gennemarbejdet side med gode anvisninger til denne naturlig shampoo! Jeg er dog lidt i tvivl om hvorfor du bruger æblecidereddike. Du skriver godtnok at det gør håret blødt, afkalker og neutralisere pH. Har læst at pH i rasul ler er magen til pH i hud og hår castorolie.dk/naturlig-shampoo og deres kilde var mdpi.com/2079-9284/6/1/13/htm. Så det burde vel ikke være nødvendigt med det æblecidereddike? For mig virker det bare meget unaturligt at skulle bruge eddike i håret, og synes ler shampoo i sig selv giver håret en dejlig fylde og fornemmelse?
  Vh Hanne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • simplyfit

   Hej Hanne,

   Jeg gør det primært pga. det hårde vand! Synes også at jeg oplever mindre frizz i længderne på håret når jeg bruger æblecidereddike. Har også vasket uden, men så er håret (mit hår i hvert fald) mere tørt og kræver mere olie. Jeg har også mindre tendens til at have lerrester i håret fordi jeg skylder en ekstra gang haha. Med eddiken er mit hår blødere og mere skinnende, så derfor er jeg blevet ved:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth Vedersø

  Har nu prøvet ovenstående med sæbeler og æblecidereddike. Kan kun sige at jeg er begejstret. TAK for det gode råd 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • simplyfit

   Er jeg SÅ glad for at høre! Tak for update Lisbeth<3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisbeth

  Hej Cecilie. Blander du æblecidereddiken op med vand før du skyller håret? Hvis ja, hvor meget eddike pr liter vand ca?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • simplyfit

   Tager et glas vand (stort) og så bruger jeg en spiseske ca. 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helene

  Hej,
  Først og fremmest, mega inspirerende indlæg og blog generelt!
  Du skriver, at det ikke fungerer helt ligeså godt i dit lange bølgede hår. Jeg har krøller/bølger, og et af mine håb ved at gå væk fra shampoo osv. er, at jeg faktisk ville fremme mit hårs krøller? Da jeg var yngre og kun vaskede hår én gang om ugen, havde jeg mange flere krøller, og mit hår var generelt pænere. Tror du, at det vil kunne hjælpe på det? Eller vil jeg få færre krøller/bølger, ift. hvad du har oplevet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • simplyfit

   Hej Helene, mange tak for de søde ord!:)
   Det tror jeg HELT sikkert at det ville, men med tykt hår kan det være sværere at vaske ud (som med alt andet haha), så sørg for at have godt med vandtryk og vær’ tålmodig i starten. Der går noget tid før dit hår finder tilbage til sit “naturlige stadie”. Mit er glat og efter 6 måneder brugte jeg pludselig slet ikke glattejern længere:) Håber det var svar nok, ellers skriver du bare igen;)!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Hvor længe skal man vente før man begynder at vaske med leret? Og hvad bruger du som tørshampoo – overvejer at starte 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linda

  Hejsa Cecilie
  Jeg kan se, at man kan købe følgende shampoo hos Helsemin: Sante Shampoo Lava Power 200 ml – er den okay at bruge eller skal det være i pulver-form for at undgå sæbe i? Jeg kan ikke se, at de sælger det i pulverform. Heller ikke på Helsam’s hjemmeside (Helsam har overtaget Urtehuset).
  Jeg kan slet ikke tåle shampoo – sikkert pga. sæben, som udtørrer huden.
  Vh. Linda

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie Blaksted

   Hej Linda, jeg har desværre ikke prøvet den shampoo du beskriver. Jeg gik over til ler, netop fordi jeg ikke kunne finde hovede og hale i hvad der var farligt for mig og hvad der ikke var:) Den jeg bruger lige nu fandt jeg hos en helsebutik på Nørrebrogade, men hvis du googler Rhassoul/Rasul så kan du finde det nemt på nettet:) Håber det hjælper?? Mvh. Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Hej:)
  Jeg er nu gået all-in på resul leret, og har ikke brugt shampoo i en uge. Jeg har vasket mit hår hver anden dag og det har faktisk holdt sig pænt uden at fedte. Jeg har dog læst at det hjælper på processen, hvis du reder dit hår med en børste af naturhår, men det gør jo strakt håret meget mere fedtet? Jeg har vasket det i dag, og tænker at jeg allerede bliver nød til at vaske det igen i morgen:/
  Jeg oplever at mit hår er virkelig tungt og slet ikke livligt og luftigt, som når jeg har brugt shampoo. Derud over filtre det virkelig meget – er det meget normalt her i starten?
  Jeg har førhen ikke brugt andet end en neutral shampoo, så tænkte at det ville blive let nok, men det tegner godt nok til at blive et værre fedtehelvede!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie Blaksted

   Hej Anne, alt hvad du oplever er helt “normalt”. Ikke særlig fedt, I know, men som jeg også beskriver, så er den der fase altså noget rigtig møg. Det bliver nok et helvede uanset hvor neutral din shampoo har været, for det er stadig mere skrapt end ler haha.. Hold ud!! Det er en proces men der er lys for enden af tunnelen. Sørg for at der er tryk nok på din bruser, og så kan du prøve en hårkur med æggeblommer. Det hjalp mig da det var værst;) Hold mig endelig opdateret!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Hej Cecilie
  Det lyder som en super ting med Rasuller, men hvordan er forholdene for dem der arbejder i lerminerne i Marokko? Synes ikke jeg kan finde det Fair-trade..
  Mvh Camilla

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie Blaksted

   Hej Camilla,
   Det er et rigtig godt spørgsmål som jeg også har tænkt over. Det har ikke været muligt for mig at finde en fairtrade heller. Men til gengæld burde det være nemmere at tracke, nu hvor det kun er 1 ingrediens og ikke en hel masse forskellige ingredienser man skal til bunds i:) Jeg kommer nok til at skrive til nogle brands og forhøre mig, skal nok give min viden videre når jeg ved mere:)
   MVH
   Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nicole

   Køb det hos Isangs på Vesterbro. Alle deres ingredienser er Fairtrade. Jeg bruger også rasul ler som shampoo og synes det er fantastisk. Mit hår fedter ikke mere og har altid døjet med fedtet hår.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie Blaksted

   Bruger rigtig mange af Isangs produkter:) Når jeg er hjemme er ler perfekt, har virkelig også kunne mærke en forskel i forhold til hvor hurtigt det fedter. Må teste deres shampoo barer!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej Cecilie..
  Jeg har nu brugt rasul ler i mit hår i 4 uger, og vasker det hver 5. Dag med det..

  Synes sinplthen det er så fedtet… Synes allerede 2 dage efter det er vasket, at det bliver fedtet.. Skal jeg bare have tålmodighed og vente 3-4 måneder før mit hår ikke bliver fedtet??

  Før vaskede jeg det hver anden dag, med tresseme shampoo, så kan godt være min overgangsfase bliver på samme måde som din…

  Nogle gode råd til overgangsfasen og fedtet hår? Evt tørshampoo?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie Blaksted

   Hej Mette,
   Åh jeg kender godt følelsen! Og der kan være flere grunde til at det sker.
   1) Du får ikke skyllet håret ordenligt, og det føles faktisk fedtet næsten med det samme?
   2) Du kan prøve en kur med æggeblommer (øko selvfølgelig), det renser i dybden og bygger håret op. Hvis grunden til den fedtede følelse er at der stadig er gamle rester fra “shampoo-tiden” som bliver siddende i håret (kaldet build-up) så kan det hjælpe.
   3) Du skal igennem en LANG skod fase som min, hvor du har lyst til at klippe hele lortet af! Til gengæld er der lys for enden af tunnelen, mit hår har det super fint i dag:)
   Det kan hjælpe med tørshampoo! Jeg er ved at have min egen opskrift klar, men ellers kan man købe en øko en i Helsemin:)
   Husker du at skylle med æblecideredikke og lade det sidde i nogle minutter??

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej! Hvor er du sej! Dette skal jeg prøve 🙂 Håber vi træffes snart 🙂 Knus

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie Blaksted

   Hej Karn! Haha man skal lige igennem den første måneds tid, så er det perfekt;)
   Håber også snart vi ses:)!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vibe

  Hej og tak for din blog! Super spændende!
  Jeg er hoppet med på Rasul bølgen. Men har brug for at vide hvor tot du vasker dit hår med leret? Og om du i starten gjorde det oftere end fu gør nu? Samt om det “skader” at høre det hver anden/tredje dag, eller om man skal vænne håret til at blive vasket sjældnere og gå i gemmen et “fedt-helvede” her i starten?
  Jeg er lige startet og her på 3 dagen, synes jeg allerede mit hår så småt fedter til.

  Knus Vibe

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie Blaksted

  Hej Elisabeth, fedtet hår TJEK! Har aldrig oplevet noget lignende! Det var fedtet i klamme dreadlocks-lignende klumper på et tidspukt, NOT PRETTY! Der hjalp æggeblommer faktisk! Lod dem sidde og vaskede ud med køligere vand (ikke varmt!). Ellers har jeg kun oplevet det, hvis jeg ikke lader mit ler sidde længe nok, eller hvis jeg ikke får vasket det ordenligt ud:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sabine

  Hej Cecilie,

  jeg vil også meget gerne prøve det med leret, efter jeg har set dig i videnskabsmagasinet om hår 😉 , jeg er dog lidt bange for at overgangen fra shampoo til no-shampoo er for meget forandring på en gang for mig…efter lidt google-research fandt jeg noget som hedder “rasul shampoo” fra urtekram og det kunne evt. være en mellemløsning for at starte med?! Har du måske nogle erfaringer/viden om den?
  VH, Sabine

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Elisabeth

   Jeg følger lige med. Jeg vil også gerne lige høre om overgangen fra shampoo. Så godt du skrev det er forskelligt hvor lang tid det tager, men overlevede du bare at dit hår var mega fedtet, og hvor lang tid tog det for dig? Mvh Elisabeth

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie Blaksted

   Hej Elisabeth, fedtet hår TJEK! Har aldrig oplevet noget lignende! Det var fedtet i klamme dreadlocks-lignende klumper på et tidspukt, NOT PRETTY! Der hjalp æggeblommer faktisk! Lod dem sidde og vaskede ud med køligere vand (ikke varmt!). Ellers har jeg kun oplevet det, hvis jeg ikke lader mit ler sidde længe nok, eller hvis jeg ikke får vasket det ordenligt ud:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie Blaksted

   Hej Sabine,
   Fedt du så programmet og også fik lyst til at være lidt sødere ved dit hår;) Overgangsfasen er heller ikke sjov, og jeg er sikker på, at jo færre kemikalier osv. du putter i dit hår inden, jo lettere vil du komme igennem. Jeg gik all-in direkte fra en daglig rutine med shampoo, balsam, thermo-spray, glattejern osv. Jeg startede på ler fordi, at jeg på ingen måde kunne overskue AL den info der er på nettet, om hvad der er godt og hvad der er skidt! Så hvis jeg nu kunne få det til at fungerer med et HELT rent alternativ, så slap jeg for at bruge mere tid på at google produkter og kemikalier:) Det sagt, så er jeg sikker på at der findes renere alternativer, som vil være meget mildere for dit hår og for miljøet, så det er helt sikkert en god mellemvej:) Der vil nok også være en lille overgangsfase, hvis shampooen fra Urtekram er meget mildere end hvad du plejer. Nu går jeg selv rigtig meget op i miljøet, og har også været glad for ikke at belaste miljøet med hele fremstillingsprocessen, men det er lidt nørdet og man skal tage det hele i sit eget tempo:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie Blaksted

  Hej Josephine, jeg har lavet denne guide her, håber den kan svarer på mange spørgsmål:) I spidsene putter jeg lidt kokosolie:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie Blaksted

  Det er primært æbleeddiken som fjerner kalken der sidder tilbage fra vores vand:) Men generelt bliver det blankere og sundere jo bedre du behandler det og jo mindre du slider på dit hår:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marlene

  Hej Cecilie,

  Det lyder interessant, men jeg er også nysgerrig efter at vide noget om rækkefølge og hvordan du helt præcist bruger leret, og hvor tit? Altså, hvordan du bruger ler-blandingen, hvor lang tid den skal sidde i håret – og om man skal lave blandingen inden hver hårvask, eller om den kan fyldes på beholder?

  Håber du har tid til at svare på spørgsmålene, da jeg helt sikkert vil prøve at eksperimentere lidt 🙂

  Vh. Marlene

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marlene

  Hej Cecilie,

  Det lyder interessant, men jeg er også nysgerrig efter at vide noget om rækkefølge og hvordan du helt præcist bruger leret, og hvor tit? Altså, hvordan du bruger ler-blandingen, hvor lang tid den skal sidde i håret – og om man skal lave blandingen inden hver hårvask, eller om den kan fyldes på beholder?

  Håber du har tid til at svare på spørgsmålene, da jeg helt sikkert vil prøve at eksperimentere lidt 🙂

  Vh. Marlene

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie Blaksted

   Hej Marlene, det kan jeg godt forstå, og derfor har jeg lavet denne guide🙂 Jeg laver en ny blanding hver gang, med mindre jeg skal have det med mig, så laver jeg en lille blanding i sådan et rejsesæt:) Håber det var svar nok?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josephine

  I hvilken rækkefølge putter du leret i håret og eddiken, skyller du også med vand? Og hvad gør du ved spidserne af håret?:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Hvad putter du i som gør det blankt?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Bestainable

   Ikke helt sikker på jeg forstår hvad du mener?:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Hej Cecilie.
  Hvor meget koster sådan en omgang ler? 🙂
  Vh. Sanne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie Blaksted

   Jeg har købt mit i Helsemin og Urtehuset til mellem 50 og 80 kr.:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Jeg har også prøvet den ler til vask af hår og efterfølgende skyl med æbleeddike. Dog synes jeg, at mit hår føltes knas tørt. Er det normalt?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie Blaksted

   Hej Louise,
   Det kan der være flere grunde til:)
   1) Hvornår er du startet og hvad brugte du før?
   2) Er der tryk nok på dit vand så du får al ler vasket ud?
   3) Bruger du æbleeddike efterfølgende?
   VH
   Cecilie

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • josephine

  Det lyder godt nok spændene! Må jeg spørger hvor du køber dit ler? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Cecilie Blaksted

   Jeg køber det i Helsemin eller Urtehuset:)

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DIY Tandblegning - Gør det selv med gurkemeje